Utøya 22 juli - kl 9, Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg

Arrangör Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg
Tid 2019-02-13 09:0011:10
Plats Röda Kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg

Eventet stängt för nya bokningar

Utøya 22 juli

Regi: Erik Poppe l 2018 l 1h 30 min l Språk: Norska, svensk textning l Åldersgräns: 15 år 

Spelfilmen Utøya 22 juli handlar om dagen vi aldrig glömmer men som är så svårt att förstå. 

En stor mängd fakta från AUFs sommarläger 22 juli 2011 har återgetts i rättssak, böcker och media. Men få av oss känner till den fruktansvärda panik och förvirring som uppstod, eller de omöjliga valen som offren tvingades till. En terror som påtvingats så många och en fruktan och sorg som de överlevande måste leva med resten av sina liv. 

Utøya 22 juli är baserat på vittnesskildringar och kända fakta. Filmen är skapad efter en tät dialog med flera av de överlevande. Av respekt till offren och deras släktingar, är karaktärerna och händelserna uppdiktade. 

I filmen möter vi Kaja (18) och hennes vänner på sommarlägret, och vi ser händelserna som de kunde sett ut för några på ön. Filmen börjar när ungdomarna, chockade över bombangreppet i Oslo, lugnar sina släktingar att de är långt därifrån. Den trygga atmosfären bryts då det hörs skott. Vi får följa Kaja i hennes kamp för att överleva - minut för minut.

Antirasistiska Filmdagar arbetar med en kombination av film och samtal. Direkt efter filmvisningen följer ett samtal utifrån filmens tema med Allis Cato från Moderata Studenter Helsingborg och Khaled Mana från Grön Ungdom under cirka 30 min.


Tillgänglighet: Hörslinga finns i salongen. Det finns plats för rullstol och permobil som går bra att reservera genom biljettkassan (nås på 042-13 41 41). 

Följ Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg på Facebook. Antirasistiska Filmdagar i Helsingborg arrangeras av Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne i samarbete med Medborgarskolan och med stöd från Kulturnämnden Helsingborg. 

För frågor kontakta jenny.mork@adbnorraskane.se.